Your cart

No products in the cart.

Elfia – Kingdom of Elfia
Arcen, zaterdag 22 + zondag 23 september 2018

Al maanden leef ik naar dit evenement toe. Ondanks de mindere weersvoorspellingen voor dat weekend heb ik er heel veel zin in. Om op tijd op te kunnen bouwen op zaterdag, vertrek ik vrijdagavond al richting Limburg. De overnachtingsplek is perfect en ligt op ca 20 min van het kasteel.
Zaterdag ben ik even aan het zoeken naar de tent en vind het na enig heen en weer geloop tussen ingang kasteel en iets verderop de doorgang bij het hek.
Ik ben er om 8:00 uur en er is volop hulp aanwezig om me de plek voor de Crowd Canvas aan te wijzen en verder te introduceren in zaken waar ik op moet letten. Ook wat betreft het afbouwen op zondag. Op mijn stek krijg ik een extra middeleeuwse tent van de organisatie. Dit is heel fijn want hieraan kan ik de truss steviger verankeren. Mochten er harde rukwinden komen dan blijft de Canvas nu zeker op zijn plek.
De tent geeft me meteen ook nieuw een idee. Hoe gaaf zal het zijn om de omlijsting van de Canvas ook van hout te maken, zodat het nog mooier in het Elfia decor zal passen dan de metalen constructie die ik nu heb. Ik hou het idee in mijn achterhoofd om eens in de toekomst voor te leggen aan de organisatie. Voor nu ga ik verder met de opbouw.

Het is een mooi gezicht om de eerste bezoekers binnen te zien wandelen in hun prachtige kostuums. Traditiegetrouw open ik de Crowd Canvas door als eerste iets in te kleuren. Voor nu de ogen van de draak. Meestal kleur ik iets kleins in van de main character van het doek. In dit geval is de main character de Godin met de harp die een gebaar maakt richting het kleinste karakter op het doek, het witte vogeltje. Deze Crowd Canvas heeft als titel “Kingdom of Elfia”. Mijn idee met deze Crowd Canvas is om een diversiteit van karakters te presenteren, waarvan ik verwacht dat het Elfia publiek zich mee kan vereenzelvigen.
Mijn introductieverhaal van de o zo boze heks tegenover de wonderschone toverfee doet het heel goed bij de kinderen. Je merkt dat ze meeleven en graag de toverfee willen meehelpen om het schilderij te herstellen.
Dit inleidende verhaal heb ik voorafgaand aan het festival op de website gepubliceerd.
Net als bij mijn laatste project “Immortal” voor Attitudefest zit er ook in “Kingdom of Elfia” een liefdesverhaal verscholen.

Terwijl de eerste schilders arriveren merk ik dat dit een unieke Crowd Canvas zal gaan worden. Sowieso is elk doek wat ik maak uniek, maar waar ik op doel is de beleving.
Tijdens een Crowd Canvas maak ik graag contact met de mensen die komen schilderen. Normaal is het een kort praatje, alleen merk ik dat ik op Elfia hele verhalen te horen krijg.
Hiervan wil ik er twee bijzondere uitlichten. Dat zijn die van een oudere mevrouw en een jongeman.

De oudere mevrouw staat al een behoorlijke tijd te schilderen aan een elvenfiguur. Het valt me op dat ze niets zegt en dat ze wat ongemakkelijk in een zijwaarts gebogen houding staat.
Terwijl ik bezig ben de andere schilders te assisteren komt ze na een poos achter haar karakter vandaan en bekijkt haar werk van een afstand. Ze kijkt me aan en begint eindelijk te spreken met een opvallend rustige stem.
Ze zegt: “Ik schilder elke dag, elleke dag!”
“Oh, nou dat is ook te zien, het schilderen gaat u goed af. Het ziet er echt heel mooi uit.”, zeg ik.
Dan verteld ze haar verhaal. Ze heeft in een coma gelegen en is daar 9 jaar geleden uit gekomen. Ze heeft veel problemen met haar geheugen, en dat komt ook niet meer goed. Ook heeft ze over de helft van haar lichaam een verlamming. Sinds ze uit haar coma is geraakt schildert ze alleen nog maar, elke dag dus. Haar zolder ligt vol met schilderijen. Toen ze pas uit coma kwam kon ze alleen maar kindertekeningen maken. Dit is naderhand wel verbeterd.
Het mooiste vind ik nog dat ze best goed hersteld is en nog vol met ambitie zit!

Het verhaal van de jongeman. Terwijl ik druk bezig ben met instrueren en her en der schildertips geef, merk ik op dat er in de drukte een jongeman naast me staat. Ik weet niet precies hoe lang hij er al staat, maar wel enige tijd al. Hij staat er een beetje raar bij, wat voorover gebogen. Zijn hoofd is rood aangelopen en zijn gezicht is helemaal vochtig. Mijn eerste inschatting is dat hij dronken is en ik spreek hem aan. Hij staat voor zich uit te staren en reageert vreemd. Als hij begint te praten, komt hij amper uit zijn woorden. Dan pas besef ik dat hij tegen zijn tranen staat te vechten. Hij zegt dat hij net heel vervelend nieuws te horen heeft gekregen over het verlies van een naaste en dat het rauw op zijn dak is komen vallen. Mijn stem wordt automatisch rustiger en ik probeer hem te kalmeren. Als we verder in gesprek zijn blijkt hij me te kennen van mijn “Zombie apocalyps” Crowd Canvas op Dutch Comic Con maart 2017. Hij heeft inmiddels een baard en een ander outfit waardoor ik hem niet direct heb herkend.
Hij zegt dat hij is gekomen om even rustig een stuk te schilderen. En al schilderend zie ik dat hij symbolisch iets kiest op het schilderij wat blijkbaar een betekenis voor hem heeft op dit moment. Als ik later zijn foto terug zie, dan zie ik ineens iets in mijn ontwerp wat ik eerst zelf nog niet gezien had. Met hem op de voorgrond krijgt de Godin met de harp die reikt naar het vogeltje in de lucht plotseling iets van vrijlaten mee.
Los laten, onthechten… misschien is dat wel de boodschap van de Godin.
Moeten we tenslotte niet allemaal erdoorheen en leren onze geliefden op een dag weer los te laten….


Slideshow: You’ll never paint alone
Klik op de pijl om een grotere versie af te spelen

Wist je trouwens dat…
– de schilderes van het paard zowat een uur heeft staan schilderen
– degeen die de krijger op het paard heeft geschilderd eveneens zowat een uur heeft gewerkt
– er zo’n 63 verschillende schilders hebben meegewerkt aan het “Kingdom of Elfia” Crowd Canvas
– de regen een grote spelbreker is geweest in dit project en dat er desondanks een prachtig kunstwerk is afgeleverd door de Elfianen

Met gepaste trots geniet ik van dit project als ik terugkijk naar het resultaat en de mooie foto’s. Hulde aan alle dierbare medekunstenaars voor hun inzet.

Tot weerziens Elfianen!
Mijn volgende Crowd Canvas project is op Dutch Comic Con op 25 november 2018, wie weet zie ik sommigen van jullie daar!
Until we meet again, remember: “You’ll never paint alone”

– Rames
ps. De slideshow blijft voorlopig op de website staan. Mocht je een van de foto’s uit de slideshow voor je eigen archief en herinnering willen hebben stuur mij dan een email info@sjambar.nl en ik stuur je je foto z.s.m. toe per mail.