Van hobby naar €ash !

De droom
Van je hobby je werk maken, is de droom van vele creatieve geesten!

Mijn droom
In mijn jonge leven droom ik ervan om striptekenaar te worden later. Ik kan ook van kinds af aan al opvallend goed tekenen. Dit talent wordt door velen gezien en gezegd. Veel zeggen dat ik er iets mee moet doen, alleen vertellen ze er nooit bij wat dat dan zal moeten zijn. Mijn droom om striptekenaar te worden wordt naarmate ik ouder word, steeds meer naar de achtergrond verdrongen. Puur omdat ik er geen benul van heb hoe ik het moet doen!! Ook het feit dat er in die tijd totaal geen opleiding bestaat om striptekenaar te worden is alles over het beroep wat ik zo graag wil uitoefenen gehuld in mysteries. De stripboeken lijken uit het niets te ontstaan. Ik koop de ene serie na de ander. Ondanks dat er veel van mijn vrije tijd in op gaat, blijft cartoon- en striptekenen een hobby. Voor werk beland ik in een kantoorbaan en specialiseer me in de opkomende computerbranche. Totdat ik begin 2000 een opleiding zie in Amsterdam speciaal voor cartoon- en striptekenen. Deze opleiding besluit ik te gaan doen, naast mijn werk in de ICT. Kennelijk is de ambitie voor het striptekenaarschap nog steeds sluimerend. Het werken in de ICT branche houd ik vol tot ik in 2015 dan eindelijk de stap neem om voor mezelf te beginnen! Ik word fulltime kunstenaar en ondernemer.

De eerste tip die ik geef
Mijn enthousiasme is enorm groot, alleen al door deze beslissing. Ik voel me bevrijd door het feit dat ik eindelijk deze stap heb durven nemen. En dat is precies waar het om gaat, het durven !
Het geheim in het durven ligt in het feit dat ik het nooit alleen had gedurfd! Ik word op weg geholpen door twee coaches. Deze tip krijg je alvast hier al mee: je hebt hulp nodig van buitenaf, van iemand die betrouwbaar is en de kennis heeft je de juiste kant op te sturen!
Het is namelijk geen eenvoudige beslissing, want het veranderd letterlijk je leven zoals je die gewend bent geraakt. Goed voorbereid aan de slag gaan is daarom belangrijk. In de workshop VHN€ leer je je alvast goed voor te bereiden.

Confrontatie met de realiteit: “Kun je ervan leven?”
Als je eenmaal voor jezelf begint dat is dit de vraag die je meerdere malen over je heen zult krijgen.
In het begin in 2015 ben ik de kunst- en cultuur markt en de mogelijkheden aan het verkennen en ben ik actief op verschillende stripbeurzen. Ik zorg ervoor dat ik me laat zien, maak overal contact en netwerk graag in de stripwereld. Zo spreek ik op een beurs met iemand die een behoorlijk grote collectie in beheer heeft van een beroemde Nederlandse tekenaar. Terwijl ik in mijn enthousiasme al mijn plannen vertel en van alles uitleg over hoe ik het zie, merk ik dat hij heel geïnteresseerd luistert. Zo is het gesprek enige tijd gaande en terwijl ik vertel dat ik dit doe en dat ik dat doe vraagt hij ineens: “Kun je ervan leven?”
Deze situatie maak ik later meerdere malen mee in gesprekken met mensen. Op deze beurs overkomt het me voor het eerst dat ik iemand tref die onderliggend deze vraag in diens wapenarsenaal heeft.
Ik raak een beetje van mijn a propos van deze directe, plotselinge vraag.
Toch probeer ik er normaal op te antwoorden, hetzij met moeite. Ik zeg:
“Nou, daar ga ik wel van uit, het zal moeten blijken want ik ben net begonnen”
Het hele gesprek is ook abrupt afgelopen, de man verdwijnt en ik loop wat beduust terug naar mijn stand.
Veel later blijft dit gesprek nog steeds doorsudderen totdat ik bedenk: mijn financiële situatie gaat niemand iets aan. Je gaat toch niet aan een willekeurig iemand die over zijn vak verteld vragen of hij ervan kan leven. Het is te zot voor woorden, maar is wel iets dat vooral heel erg leeft in de kunstenaarswereld en waarop een kunstenaar direct beoordeelt wordt.
In de workshop gaan we dieper in op deze vraag en word je goed voorbereid op de toekomst !

Over de workshop “Van je hobby je werk maken”
In deze dagtraining leer ik je hoe ook JIJ dit kunt doen!
Je leert wat er bij komt kijken om te doen wat je het liefst doet. En daar de bonus bovenop krijgen door ervoor betaald te krijgen ! Zoals ik dat doe met tekenen.
Het is een droom van velen. Mede daarom heb ik deze workshop opgezet, voor anderen gelijkgestemde creatieve geesten. Dit is een unieke kans om met deze workshop de juiste start te maken voor jezelf.
Ik heb een succesvolle onderneming van hobby gemaakt en kan je nu laten zien hoe ik het aangepakt heb. Mij kostte het jaren onderzoek, jij kunt het in 1 dag leren.

Kennis is the key
Om van je hobby je werk te maken lijkt een utopie voor velen. Iets wat niet realistisch is, of waar gemaakt kan worden. Kijk maar eens naar de armoe waarin veel afgestudeerden van de kunstacademie in terecht komen. Dat is zeker een realiteit. Vaak heeft dit te maken dat een opleiding te weinig gericht is op zelfredzaamheid.
De werkelijkheid is, dat er elke maand een x bedrag aan geld binnen moet komen om alle vaste kosten te kunnen betalen. In Nederland ben je verplicht om:
1. een adres te hebben
2. een identiteitsbewijs te hebben
3. verplicht verzekerd te zijn
4. verplicht een bankrekening te hebben
Om maar te zwijgen over de andere vaste lasten. Dit zijn de standaardkosten waar alle volwassenen mee te maken hebben.

Dus als je al überhaupt met tekeningen deze kosten wilt kunnen ophoesten, dan red je het niet met af en toe wat werk te verkopen. In de workshop leer je hoe je af en toe opbouwt naar regelmatig !
Kennis is the key hiertoe, en de kennis bouw je gedurende de hele dag op.

Neem jij die ene horde?
Je directe omgeving werkt mee om jou in het droomsegment te houden: “probeer eerst maar een echt vak te leren !”
Dit is vaak goed bedoeld advies, meestal direct van je ouders. Je ouders willen niet anders dan dat je goed voor jezelf kunt zorgen en zien liefst dat je ergens in loondienst bent. Dit is in hun beleving een zekerheid zodat ze zich geen zorgen hoeven te maken. Dit is deels natuurlijk waar. En daarom is het voor iemand die van zijn hobby zijn werk wil maken DE te nemen horde.

Je leert in de workshop o.a. deze horde te nemen. En er zijn meerdere te nemen hordes.
De workshop wordt op een leuke interactieve manier gebracht. Je leert op een unieke manier de stappen te nemen die nodig zijn om te komen tot resultaat.

Voor wie:
Iedereen die de wens heeft om zijn/ haar hobby om te zetten in betaald werk.
Denk aan schrijvers, dichters, kunstenaars, beeldhouwers, acteurs, muzikanten.

Er is plaats voor maximaal 10 deelnemers.
De workshop wordt afwisselend gegeven in Amsterdam en Utrecht. Boek nu alvast je plek en ik zie je heel graag op 23 augustus in Amsterdam.

Workshop van hobby naar €ash
In deze unieke dagworkshop leer je alle stappen doorlopen om van je hobby je werk te maken. Wie ervan droomt om van zijn talent zoals tekenen zijn werk te maken en niet weet hoe dat aan te pakken krijgt met deze workshop alle nodige informatie en handvatten die nodig zijn.
In deze actieve doe workshop verveel je je bovendien geen moment, want de inhoud is zo interessant dat je de hele dag op het puntje van je stoel zult zitten om er niets van te missen. Ook heel interessant als je zelf het idee hebt dat je geen goede verkoper bent. In de cursus leer je wat erachter zit waardoor je terughoudend bent om in je eigen talent te geloven en ervoor te gaan.
Je krijgt meer dan inzichten alleen, je wordt namelijk direct ook getraind om de kant van €ash op te gaan !
Je doorloopt de stappen der kennis die je nodig hebt alsof je een toren beklimt en steeds dichter bij je doel komt. Aan het eind van de dag zie je wat het einddoel is dat je hebt bereikt en van waaruit je daarna zelfstandig verder kunt. En dat is werken met je talent en daarmee geld verdienen !

Het begin van het waarmaken van deze droom begint hier.


Geen groepsmens
en toch de workshop volgen! Dat kan voor een aangepaste prijs.

workshop locatie Amsterdam