Persoonlijk verslag

Sloten,
Augustus 208

Mijn ervaring is dat het alles bij elkaar een fantastische ervaring is. Alleen al het schilderen in de buitenlucht is geweldig. Daarnaast is het schilderen samen met andere kunstenaars heel inspirerend. Zo spreek ik een kunstenaar waarvan zijn werk me opvalt omdat het heel erg lijkt op de stijl van Herman Brood. Dit heeft hij vaker gehoord zegt hij. Ik vraag of Herman Brood zijn inspirator is. Hij antwoord dat hij 15 jaar voordat Herman Brood begon met schilderen al in die stijl schilderde!

Voor TCP heb ik twee panelen beschilderd.
Op vrijdag regent de regen die op donderdag was begonnen nog steeds. Het is een ervaring om nooit meer te vergeten. Zo leer ik van Dirk de wolken lezen en met name de regenwolken. Ook leer ik de snelheid inschatten waarmee ze voortbewegen en ben verrast hoe snel ze boven je hoofd zijn vanuit de verte aangewaaid. De vrijdag draait alles om snelheid. Snel schilderen en vooral snel je doek inpakken en beschermen voor weer een nieuwe hoosbui. Als klap op de vuurpijl bliksemt het ook nog eens en je beseft hoe kwetsbaar je bent als je daar in zo’n open veld staat.
Dat de elementen een rol meespelen in het uiteindelijk eindresultaat blijkt wel, want het vrijdagschilderij wordt een stuk donkerder dan het schilderij dat ik op de zonnige zaterdag maak.
Het zijn twee jacht gerelateerde kunstwerken geworden. Voor degenen die mijn jachtcartoons kennen, zullen de stijl terug herkennen in de schilderijen. Het zijn twee moderne jachtschilderijen geworden met een vleugje van surrealisme eroverheen. Getiteld als ‘de gevleugelde’ en de ‘de gehoornde’ worden ze tot eind september tentoongesteld op TCP en zijn ze te koop via Dirk Hakze, d.hakze@gmail.com.

De gevleugelde
rames
De gehoornde