Schilderen in de openlucht

Sloten,
Augustus 2018

Mijn algehele indruk is dat het alles bij elkaar een fantastische ervaring is. Alleen al het schilderen in de buitenlucht in een doolhof van panelen is immens. Daarnaast is het schilderen samen met andere kunstenaars heel inspirerend. Zo spreek ik een kunstenaar waarvan zijn werk me opvalt omdat het heel erg lijkt op de stijl van Herman Brood. Dit heeft hij vaker gehoord zegt hij. Ik vraag of Herman Brood zijn inspirator is. Hij antwoord dat hij 15 jaar voordat Herman Brood begon met schilderen al in die stijl schilderde!

Voor TCP heb ik twee panelen beschilderd.
Op vrijdag regent de regen die op donderdag was begonnen nog steeds. Het is een ervaring om nooit meer te vergeten. Mijn plan is om donderdag in Sloten te zijn en te overnachten op de plaatselijke camping. Ik heb alles bij me, inclusief een tent. Alles zit mee, behalve zoals gezegd het weer. Het regent en het regent als ik eindelijk in Sloten aankom. Het heeft geen zin om te schuilen, aangezien het er niet naar uitziet dat het uberhaupt zal gaan stoppen met regenen. Ik ben drijfnat, alles. Terwijl ik uitzoek welke kant ik moet oplopen voor de camping, bedenk ik me hoe ik in vredesnaam de tent moet opzetten en droog ga worden op een camping. Dan zie ik een bordje met daarop de naam van een nabijgelegen hotel. Een hotel die ik vooraf heb geprobeerd te boeken voor een overnachting, alleen zaten alle hotels vol. Vandaar de uitwijk naar de camping. Ik besluit toch het hotel te bellen en vragen of ze plek hebben. Tot mijn verrassing hoor ik dat ze nog 1 kamer vrij hebben. Hoera! Het feit dat mijn kamer direct uitkijkt op de plaatselijke kerk en ik om het uur getrakteerd wordt op de kerkbel, heeft maar zo moeten zijn.
’s Ochtends geniet ik van een heerlijk ontbijt en ben klaar en vooral DROOG om aan het schilderavontuur te beginnen.
Dirk blijkt naast kunstenaar ook over veel kennis te beschikken en dit ook graag te willen delen. Zo leer ik van Dirk de wolken lezen en met name de regenwolken. Ook leer ik de snelheid inschatten waarmee ze voortbewegen en ben verrast hoe snel ze boven je hoofd zijn vanuit de verte aangewaaid. De vrijdag draait alles om snelheid. Snel schilderen en vooral snel je doek inpakken en beschermen voor weer een nieuwe hoosbui. Als klap op de vuurpijl bliksemt het ook nog eens en je beseft hoe kwetsbaar je bent als je daar in zo’n open veld staat.
Dat de elementen een rol meespelen in het uiteindelijk eindresultaat blijkt wel, want het vrijdagschilderij wordt een stuk donkerder dan het schilderij dat ik op de zonnige zaterdag maak.
Maar dat snelheid troef is op vrijdag blijkt uit mijn schilderij van een valk, de snelste van alle roofvogels!
De schilderijen zijn twee jacht gerelateerde kunstwerken geworden. Voor degenen die mijn jachtcartoons kennen, zullen de stijl terug herkennen in de schilderijen. Het zijn twee moderne jachtschilderijen geworden met een vleugje van surrealisme eroverheen. Het surrealistische zit hem vooral in het bijbehorende verhaal erachter. Getiteld als ‘de gevleugelde’ en de ‘de gehoornde’ worden ze tot eind september tentoongesteld op TCP en zijn ze te koop via Dirk Hakze, d.hakze@gmail.com.

De gevleugelde
rames
De gehoornde